Adnan Khashoggi

Valoarea netă Adnan Khashoggi: Adnan Khashoggi a fost un om de afaceri din Arabia Saudită, cunoscut pentru stilul său de viață extravagant și pentru afacerile sale, care avea sau avea netă de 2 miliarde de dolari la momentul morții sale în 2017. Un traficant de arme , Adnan Khashoggi a fost enumerat pe scurt ca fiind cea mai bogată persoană din lume la începutul anilor 1980, când avea sa netă a atins un vârf de 4 miliarde de dolari, câștigându-i porecla „Marele Gatsby al Orientului Mijlociu”. Printre eforturile sale, Khashoggi a condus Triad International Holding Company, o corporație multinațională de investiții private care cuprinde o serie de proprietăți și afaceri majore de pe tot globul.

Adnan Khashoggi a fost strâns implicat atât în ​​​​scandalul Iran-Contra, cât și în scandalul mită Lockheed. El a fost implicat în afacerea Iran-Contra, dar a fost ulterior achitat în Statele Unite. El a fost, de asemenea, catalizatorul unei serie de falimente care au nevoie de cea mai mare plată din istoria Securities Investor Protection Corporation.

În timpul carierei sale de trafic de arme, el a intermediat multe tranzacții extrem de profitabile între familia regală din SUA și Arabia Saudită. Printre vor trebui să se numere Locked Corporation, Grumman Aircraft Engineering Corporation, Raytheon și Northrop Corporation. El a primit comisioane de 106 milioane de dolari doar de la Lockheed Martin între 1970 și 1975.

Iahtul a fost folosit în filmul James Bond Never Say Never Again. La apogeul său, el a cheltuit 250.000 de dolari pe zi pentru a-și finanța stilul de viață.

Jurnalistul ucis de la Washington Post Jamal Khashoggi era nepotul lui Adnan.

Acordarea divorțului : Când Adnan a divorțat de soția sa Soraya Khashoggi, cazul a durat amarnic timp de cinci ani. Când totul a fost spus și a făcut, un judecător ia ordonat lui Adnan să plătească 875 de milioane de dolari lui Soraya. A fost cel mai mare acord de divorț din istorie la aceea vreme și încă unul dintre cele mai scumpe divorțuri vreodată.

Începutul vieții timpurii și al carierei: Adnan Khashoggi sa născut în 1935 la Mecca, Arabia Saudită, din Mohammad, doctor personal al regelui Abdul Aziz Al Saud și Samiha. A avut surori care au devenit ulterior Samira, a născut două autori similare: și Soheir mai tânără. Khashoggi a mers la Victoria College din Alexandria, Egipt, apoi a mers în SUA, unde a urmat Universitatea de Stat din California, Chico, Universitatea de Stat din Ohio și Universitatea Stanford. În timp ce era la școală, la întâlnirea pe viitorul rege al Iordaniei, Hussein bin Talal, și a învățat cum să facă o înțelegere atunci când a facilitat o întâlnire de afaceri între tații a doi colegi de clasă. Khashoggi și-a părăsit în cele din următoarele studii pentru a urma o carieră în afaceri.

Pentru una dintre primele sale tranzacții majore, o mare companie de construcție avea dificultăți cu camioanele pe care le folosește în deșert. Folosind banii pe care ia dat tatăl său, Khashoggi a cumpărat o serie de camioane Kenworth, care aveau roți largi care ușurau traversarea nisipurilor deșertului. Khashoggi a câștigat 250.000 de dolari închiriind camioanele companii de construcții și a devenit agentul Kenworth din Arabia Saudită în acest proces.

Carieră în afaceri în anii 60 și 70: Khashoggi a continuat să faciliteze tranzacții majore în anii 60 și 70, ajutând la reunirea companiilor occidentale pentru a satisface nevoile de apărare ale guvernului Arabiei Saudite. Printre companiile cu care a lucrat a fost Lockheed, care a plătit lui Khashoggi 106 milioane de dolari în comisioane între 1970 și 1975. Pentru Lockheed, el a oferit strategie, consiliere și analiză și a devenit brațul de marketing al companiei. Mai târziu, Khashoggi a înființat o serie de companii în Liechtenstein și Elveția pentru a se ocupa de comisioanele sale și a luat contact cu personalități importante precum ofițerii CIA Kim Roosevelt și James H. Critchfield.

Pentru a câștiga influență cu oameni importanți din lume, Khashoggi le trimitea adesea plăți mari și femei; unul dintre „cadourile” sale a fost președintelui american de atunci Richard Nixon. În plus, Khashoggi și-a câștigat notorietatea ca traficant de arme, intermediarând acorduri între guvernul saudit și firma din SUA. Clienții săi de peste mări au inclus Raytheon și Grumman Aircraft Engineering Corporation.

Pascal Le Segretain/Getty Images

Triada Internațională:Una dintre cele mai importante eforturi de afaceri ale lui Khashoggi a fost Triad International Holding Company, pe care o deține. Formată la începutul anilor 60, sa extins pentru a cuprinde proprietăți de pe cinci continente și a avut o serie de filiale concentrate pe domenii precum energie, tehnologia și resursele financiare. Printre participații Triad International se numără centre comerciale, hoteluri, rafinării de petrol, bănci, companii de construcții, o mină de aur, francize de automobile și echipamente NBA Utah Jazz. Prin Triad, Khashoggi a deținut clubul de safari Mount Kenya, cunoscut și sub numele de Ol Pejeta Conservancy; San Francisco Town Center East, în valoare de 250 de milioane de dolari; rafinărie de petrol Long Beach Edgington Oil; compania Colorado Land & Cattle; și Sahuaro Petroleum din Phoenix, Arizona.

Pe partea imobiliară, exploatațiile lui Khashoggi Triad au inclus reședințe private în locuri precum Beirut, Geneva, Cairo, Salt Lake City, Roma, Paris și Londra; el deținea și un penthouse cu mai multe etaje în turnurile olimpice din New York. În plus, Khashoggi deținea o serie de super-yacht-uri, elicoptere și avioane private, inclusiv trei Boeing 727.

Afacerile Iran-Contra și Imelda Marcos: În timpul afacerilor Iran-Contra de la mijlocul și sfârșitul anilor 80, Khashoggi a fost implicat ca intermediar în schimbul de arme pentru ostatici. Sa descoperit că a împrumutat bani pentru aceste condiții de la Bank of Credit and Commerce International, cu sprijin atât din SUA, cât și din Arabia Saudită. Ulterior polemica a venit când Khashoggi a donat milioane de dolari pentru a construi o arenă sportivă la Universitatea Americană; membru al consiliului de administrație al acelei școli, a fost acuzat de fraudă în 1989.

De asemenea, la sfârșitul anilor 80, Khashoggi a avut probleme legale când a fost arestat în Elveția pentru că a ascuns fonduri și fraudă cu Imelda Marcos, văduva președintelui filipinez exilat Ferdinand Marcos. Reținut timp de trei luni, el și-a oprit cererea de extrădare când procurorii americani i-au redus acuzațiile. În 1990, Khashoggi și Imelda Marcos au fost achitați de un juriu federal din Manhattan.

Apariții în mass-media: în timpul apogeului carierei sale, Khashoggi a fost o figură populară care a fost adesea în mass-media, apărând pe o serie de emisiuni de televiziune și coperți notabile de reviste. În 1985, a fost în serialul american de televiziune „Lifestyles of the Rich and Famous”, găzduit de Robin Leach. În 1991, a apărut în serialul britanic de televiziune „After Dark”. În programul de discuții de noaptea târziu, a apărut alături de Lord Weidenfeld și fostul prim-ministru Edward Heath, printre altele.

Viața personală: În 1961, Khashoggi sa căsătorie cu o englezoaică de 20 de ani Sandra Daly, care mai târziu a luat numele Soraya când sa convertit la islam. Împreună, au crescut o fiică, Nabila, și patru fii, Mohamed, Khalid, Hussein și Omar. Perechea a divorțat în 1974. În 1978, Khashoggi sa căsătorie cu cea de-a doua soție, italianca Laura Biancolini, pe care o cunoscuse la 17 ani. Biancolini sa convertit și el la islam, luând numele Lamia; cu ea, Khashoggi a avut un fiu, Ali. Mai târziu, în 1991, Khashoggi sa căsătorie cu a treia și ultima sa soție, Shahpari Azam Zanganeh, cu care a fost până în 2014.

În 2017, în timp ce era tratat pentru boala Parkinson la Spitalul St Thomas din Londra, Khashoggi a murit la vârsta de 81 de ani.

Articolul precedentTeairra Mari
Articolul următorTop 10 cele mai bune jocuri de aventura

Related Articles

Ultimele articole