Abstinenta sexuala

Abstinenta sexuala

Abstinenta sexuala este abtinerea voluntara de la unele sau toate formele de activitate sexuala.

Motivele comune pentru abtinerea exprimarii fizice a sexualitatii includ conceptii religioase sau filosofice (de exemplu castitatea), motive materiale (lipsa de bani pentru procurarea unor metode contraceptive sau pentru prevenirea bolilor cu transmabstinenta-sexualaitere sexuala), psihosociologice (depresia clinica, tulburare de anxietate sociala), asexualitatea (lipsa de interes fata de activitati sexuale) sau anxietatea cauzata de niste experiente anterioare neplacute sau chiar traumatizante.

Unii oameni practica abstinenta cu scopul de a perfectiona arta de a face dragoste.

Dupa toate combinatiile si permutarile incercate, altii pur si simplu nu mai regasesc placerea ce o gaseau odata in actul sexual. Si ce faci in asemenea situatie? Ei bine te abtii, iei o pauza. La fel cum doi ingragostiti ce sunt departe unul de altul, isi simt lipsa unul altuia si se iubesc chiar mai mult.

In cazul femeilor poate aduce un plus de sensibilitate iar pentru un barbat, abstinenta il poate ajuta sa se deschida mai mult asupra laturii spirituale si sentimentale a unei relatii. Pana la urma, fie ca vrei sa iei o pauza mai scurta sau mai lunga sau preferi sa fii o persoana activa sexuala, este strict o alegere personala. Cu toate acestea, practicarea abstinentei pune si ea anumite probleme si nu este intotdeauna pe atat de sanatoasa pe cat am putea crede.

Efectele abstinentei

Efectul in plan fizic si psihic este variabil in functie de mentinerea unui echilibru hormonal minim, existand insa o predispozitie ceva mai mare catre instalarea unei menopauze timpurii.

Mentinerea unei activitati sexuale normale, precum si nasterea a cel putin unul sau doi copii la interval de cativa ani diferenta, mentine echilibrul sistemului neuro-endocrin, prelungind perioada fertila a femeii pana la varsta de cel putin 40-45 de ani, evitandu-se astfel instalarea unei menopauze timpurii cu toate consecintele neplacute ce decurg din aceasta.

Abstinenta sexuala prelungita (mai mult de un an), lipsa nasterilor si a masturbarii la o femeie normal sexualizata fizic si psihic, poate avea consecinte atat in plan psihic (nemultumire de propria existenta asociata cu lipsa motivatiei existentiale, depresii majore, nevroze si obsesii) cat si in cel fizic prin afectiuni de natura endocrina aparute la nivelul glandelor mamare, ovarelor si uterului.

In cazul tinerilor ce traiesc in comunitati religioase si fac promisiuni de abstinenta problemele isi fac si ele aparitia.

Cercetatorii au constatat ca persoanele care au facut promisiuni de abstinenta au aceeasi rata de infectii cu transmisiune sexuala (ITS) ca si semenii lor care nu au facut astfel de promisiuni.

De fapt, cei dintii nu numai ca aveau o probabilitate mult mai mica de utilizare a prezervativului pentru prevenirea ITS, ei au de asemenea si o probabilitate mult mai mica de a apela la servicii medicale de testare si tratament, prin urmare marind posibilitatea transmiterii.

In plus, aceleasi cercetari releva faptul ca, in randul tinerilor care nu au avut relatii sexuale vaginale, persoanele care au facut promisiuni de abstinenta au o probabilitate mai mare de a fi avut experimentat sexul oral cat si cel anal, comparativ cu semenii lor. De fapt, in randul tinerilor virgini, aceia care au facut promisiuni, atat baieti cat si fete, au o probabilitate de sase ori mai mare de a fi facut sex oral, iar baietii au o probabilitate de patru ori mai mare de a fi facut sex anal, comparativ cu cei care nu au facut promisiuni. In Occident, numeroase evaluari de stat nu reusesc insa sa constate ca abstinenta pana la casatorie este eficienta.

Articolul precedentBancuri noi diverse
Articolul următor5 mituri despre penis

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole