9 martie – Sfintii Mucenici

9 martie – Sfintii Mucenici

Crestinii ortodocsi si greco-catolici sunt astazi in ultima zi inainte de Postul Mare.  Conform unui obicei popular, finii isi viziteaza nasii pentru a lasa sec impreuna pentru Postul Pastelui. Tot astazi, crestinii ii cinstesc pe sfintii 40 de mucenici, soldati in armata romana, care au suferit martiriul pentru credinta crestina in anul 320. Credinta populara spune ca in ziua mucenicilor se

incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor calde ale mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare9-martie-sfintii-mucenici a gerului. Gospodinele pregatesc, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. Traditia mai spune ca 9 martie ar fi ziua barbatului, existand obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi, se face curatenie in gospodarie, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. Credinta populara spune ca in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostirea de descantece, pentru ca din pamant sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In ziua Mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Daca pana la 8 martie, a fost saptamana femeii, traditia spune ca 9 martie ar fi ziua barbatului, existand obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole