Martisorul o afacere sau sarbatoare?

Martisorul o afacere sau sarbatoare?

Martisorul a devenit o sarbatoare comerciala, de la traditia care este de ani de zile, martisorul a devenit mai degraba o afacere. cu saptamani inainte de 1 martie toate trotoarele sunt pline de stive de martisoare, brose Made in China si tot felul de brelocuri.

Mărţişorul se numeşte cadoul făcut de 1 martie. martisorul-o-afacere-sau-sarbatoare

Sărbătoarea mărţişorului este una dintre ce mai vechi datini păstrate la români, se pare, din cele mai vechi timpuri şi se celebrează începând cu data de 1 Martie.

În calendarul romanilor 1 Martie coincidea cu începutul Anului Nou. Tot la această dată era celebrată şi Matronalia, sărbătoare a femeilor, când bărbaţii le făceau cadouri soţiilor.

La români, 1 Martie este ziua Babei Dochia, divinitate agrară şi maternă la vârsta senectuţii, care moare şi renaşte simbolic la 9 martie. 

Tinerele căsătorite purtau mărţişorul până la sfârşitul lui martie. Acesta era scos, ferit de lumina soarelui, modeda era pusă în vin, pe pâine albă şi caş, iar funia pe trandafiri, ca faţa să le fie albă şi îmbujorată. Pentru ca dorinţele să le fie îndeplinite, mărţişorul trebuia purtat cu demnitate.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole