Legenda Sfantului Valentin-ziua indragostitilor

Legenda Sfantului Valentin

In fiecare februarie, pe intreaga planeta, bomboane, flori si daruri sunt schimbate intre indragostiti, totul in numele Sf. Valentin. Dar cine este acest misterios sfant pe care il celebram in aceasta zi?

Istoria zilei de Sf. Valentin este inconjurata de mister. Dar stim ca luna februarie a fost din vechime luna dragostei. Asa ca.. cine a fost acest Sf. Valentin si cum a fost el asociat cu ritualurile vechi ale dragostei?

Astazi, biserica catolica recunoaste cel putin 3 sfinti cu numele de Valentin sau Valentinus si cu totii au fost martiri.

O legenda povesteste ca Valentin era un preot care a trait in secolul III in Roma. Cand imparatul Claudius II a decis ca barbatii neinsurati erau niste soldati mult mai buni decat cei care aveau sotii si familii, a scos in afara legii casatoria barbatilor tineri, care erau astfel luati in armata.

Valentine, intelegand injustitia acelui decret, l-a sfidat pe Claudius si a continuat sa celebreze casatorii intre tinerii indragostiti in secret. Cand activitatea lui a fost descoperita, Claudius a ordonat sa fie ucis.

Alte povesti sugereaza ca Valentin ar fi fost ucis in timp ce incerca sa ajute crestinii sa scape din durele inchisori romane, unde erau deseori batuti si torturati.

Conform unei legende, Valentin a fost primul care a trimis o felicitare. In timp ce era in inchisoare, se spune ca s-a indragostit de o tanara, care se pare pare ca era fiica temnicerului si care il vizita in timpul intemnitarii. Inainte de a muri, Valentin i-a scris fetei o scrisoare, in care a semnat “From your Valentine”, exprimare care se foloseste si astazi.

Desi adevarul din spatele legendei este pierdut in istorie, povestile il auroleaza ca un barbat simpatic, eroic si, mai ales, romantic. Nu este de mirare ca in Evul Mediu, Valentin era unul dintre cei mai populari sfinti in Anglia si Franta.

In timp ce unii cred ca ziua Sf. Valentin este sarbatorita la mijlocul lunii februarie ca o comemorare a mortii lui Valentin, care probabil s-a intamplat in jurul anului 270 e.n., altii pretind ca biserica crestina a decis sa-l celebreze pe Valentin pentru a crestina sarbatoarea pagana Lupercalia.

In Roma antica, februarie reprezenta inceputul oficial al primaverii si era considerat timpul purificarii. Casele erau curatate in mod ritualic, fiind maturate si presarate cu sare si grau, si erau aruncate vraji benefice.

Lupercalia, care incepea pe 15 februarie, era o sarbatoare a fertilitatii dedicate lui Faunus, zeul roman al agriculturii, cat si a lui Romulus si Remus, fondatorii Romei.

Mai tarziu, conform legendei, toate fetele tinere din oras isi puneau numele intr-o urna mare. Burlacii orasului extrageau apoi cate un nume si, impreuna, deveneau un cuplu pentru un an. Aceste perechi deseori se casatoreau. Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie ca fiind ziua Sf. Valentin in anul 498. „Loteria” romana a fost scoasa in afara legii de catre crestinim.

In timpul evului mediu, se credea ca 14 februarie era inceputul sezonului de imperechere al pasarilor, iar in Franta si Anglia s-a adaugat imaginea de romantism acestei zile.

Cea mai veche manifestare a dragostei romantice mai exista inca intr-un poem scris de catre Charles, duce de Orleans, catre sotia sa in timpul prizonieratului sau in Turnul Londrei, captura sa datorandu-se bataliei de la Agincourt.

Cativa ani mai tarziu, se crede ca regele Henric V a angajat un scriitor numit John Lydgate sa-i compuna scrisoarea sa de dragoste Catherinei de Valois, fiica regelui Frantei.

In Marea Britanie, ziua Sf. Valentin incepe sa fie celebrata in secolul XVII. La mijlocul secolului XVIII, se obisnuia ca prietenii si iubitii din toate clasele sociale sa schimbe intre ei mici atentii, probe ale afectiunii, sau biletele scrise de mana.

Pana la sfarsitul secolului, felicitarile printate au inceput sa inlocuiasca biletelele, datorita avantului luat de tipografie.

Felicitari gata facute erau un mijloc usor ca oamenii sa-si exprime sentimentele intr-o perioada in care exprimarea directa a acestora era descurajata. Felicitarile postale au contribuit de asemenea la cresterea popularitatii trimiterii de felicitari de ziua Sf. Valentin.

Americanii au fost probabil primii care au inceput sa faca schimb de felicitari create manual la inceputul anilor 1700. In 1840, Esther A. Howland a inceput sa vanda primele felicitari in serie.

Conform Greding Card Association, aproximativ un miliard de felicitari sunt trimise in fiecare an, facand astfel din ziua Sf. Valentin cea de a doua mare sarbatoare a anului, dupa Craciun.

Aproximativ 85% dintre felicitari sunt cumparate de catre femei. In afara de Statele Unite, ziua Sf. Valentin este sarbatorita in Canada, Mexic, Marea Britanie, Franta si Australia. De curand si Romania a inceput sa inlocuiasca Dragobetele cu ziua Sf. Valentin.

Sfantul Valentin – sacrificiu pentru iubire si credinta!

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a propovaduit credinta. De aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie, in 269. Cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le „Amintiti-va de Valentin” si „Va iubesc”.

Aliat al indragostitilor

O alta varianta ne spune ca in secolului al III-lea, in Roma, era imparat Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut si sub denumirea de Claudius cel Crud. Langa palatul sau exista un frumos templu in care era preot Valentin. Romanii il iubeau foarte mult si mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile. In fata altarului, in care ardea vesnic un foc, inghenuncheau ca sa-i primeasca binecuvantarea. Saraci sau bogati, destepti sau ignoranti, tineri sau batrani, nobili sau oameni din popor toti veneau in numar mare la Valentin.

Claudius isi chema supusii sa participe la razboi in fiecare an, pentru ca luptele nu incetau niciodata in Imperiul Roman. Romanii se saturasera insa de uratul obicei al imparatului. Barbatii casatoriti nu mai doreau sa-si paraseasca familiile si fermele in care isi duceau viata linistita. Tinerii nu doreau sa-si lase singure iubitele nici macar pentru o zi. Din aceasta cauza, numarul celor inrolati in armata imparatului scadea cu fiecare zi care trecea. Caludius a devenit foarte furios, si drept consecinta a ordonat ca nici o casatorie sa nu mai fie celebrata si toate logodnele sa fie imediat anulate. In aceste conditii multi romani au plecat la razboi plini de deznadejde, pentru ca isi paraseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune ca o mare parte intre ei nu au mai suportat durerea si au murit.

Preotul Valentin a fost foarte intristat de ordinul imparatului, considerand ca nici un om nu are dreptul, nici macar Claudius, sa interzica casatoriile. Asa ca, atunci cand un cuplu de indragostiti a venit la altarul sau, Valentin a decis sa-i cunune in secret. Vestea s-a dus in toata Roma, si in curand nenumarate perechi de tineri au venit la templu pentru a se casatori in secret. Preotul era prietenul si confidentul tuturor indragostitilor din districtul Romei.

Dar nu a trecut multa vreme si, Claudius cel Crud a aflat despre ceea ce se intampla si plin de furie si de manie a poruncit soldatilor sa-l azvarle in inchisoare pe Valentin. Credea ca astfel nici o alta persoana din imperiul sau nu va mai indrazni sa-i nesocoteasca ordinele. Valentin a fost tarat din templu de catre soldatii imparatului, de langa perechile care asteptau sa fie casatorite, si dus la puscarie. In van l-au insotit toti prietenii sai. Furiei imparatului nu putea nimeni sa-i faca fata, cu atat mai mult sa-i induplece inima de piatra. In temnita, Valentin s-a ofilit asemenea unei flori, care nu poate rezista mult timp fara lumina. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el in viata, Valentin in cele din urma a murit. Prietenii sai devotati l-au ingropat in biserica Sfantului Praxedes. Acest loc exista in Roma si in zilele noastre. Toate s-au intamplat in anul 269, pe data de 14 februarie.

Mic ghid istoric
Dragostea a fost intotdeuna sarbatorita si asta inca din Antichitate, daca ne gandim la sarbatorile anuale ale romanilor in onoarea lui Lupercus care au fost considerate la originea Sfantului Valentin. Lupercus era protectorul campurilor si turmelor, si sarbatoarea care avea loc in jur de 14 februarie era consacrata dragostei si fertilitatii. Acestea erau sarbatori pagane, in timpul carora se canta si se dansa pentru a atrage multumirea zeului. Numerosi istorici asociaza originea Sfantului Valentin cu sarbatorile romane in onoarea lui Lupercus, celebrate in jur de 14 sau 15 februarie, care erau deasemenea ocazia de a gasi un tanar sau o tanara prin intermediul unei loterii cu aceasta ocazie.

Sfantul Valentin, ziua indragostitilor
In ceea ce priveste identitatea proprie a Sfantului Valentin, considerat si protectorul indragostitilor, istoricii nu sunt de acord in legatura cu subiectul, caci ar fi 7 sfinti crestini numiti Valentin sarbatoriti in ziua de 14 februarie. Exista mai multe versiuni in ceea ce priveste povestea vietii Sfantului Valentin. Ne gandim ca Sfantul Valentin al iubirii, prietenul copiilor, este preotul inchis si decapitat intr-o zi de 14 februarie. Se spune ca acesti copii care isi iubeau prietenul ii trimiteau mesaje prin gratiile celulei. Este probabil explicatia cuvintelor dulci pe care le schimbam, alaturi de flori si de cadouri, pe 14 februarie. Altii considera ca Sfantul Valentin, intr-o perioada cand Roma era implicata in razboaie sangeroase, binecuvanta casatoriile cuplurilor interzise de imparatul Claudiu. Imparatul credea ca iubirea era cauza lipsei de barbati in razboaie, caci barbatii preferau sa ramana acasa cu sotiile in loc sa mearga la razboi. Legenda povesteste ca inainte de a fi torturat si decapitat
intr-o zi de 14 februarie, el a oferit niste frunze ficei gardianului sau in forma de inima semnate „de la Valentinul tau”. Aceasta formula ar fi deci la originea felicitarilor de Sfantul Valentin. Mai tarziu, ca sa onoreze sacrificiul pentru iubire Valentin a fost Canonizat. Se zice ca in ziua de 14 februarie, fetele incearcau sa ghiceasca cine va fi viitorul lor sot. Pentru aceasta ele trebuiau sa urmareasca pasarile : daca vedeau o vrabiuta insemna ca vor avea un mariaj fericit cu un barbat mai putin bogat, daca vedeau un sticlete, insemna ca se vor marita cu un barbat bogat.

Related Articles

2 COMENTARII

  1. Felicitarile tiparite au aparut inca din secolul XVIII?
    Multe mai poti afla pe net.
    Eram convins ca nu s-au tiparit felicitari decat din secolul XIX, XX, dar in nici un caz atat de devreme

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole