Cele mai bune 21 de filme despre sfarsitul lumii din ultimii 30 de ani

In filme, lumea se termina mereu. De fapt, in multe dintre ele, sa incheiat deja cu mult timp in urma. Ceea ce vine dupa sfarsit poate fi foarte diferit, dar este intotdeauna interesant de urmarit. Aceste filme acopera fiecare etapa a apocalipsei, de la declin pana la final in sine si dincolo!

1. Noaptea cometei (1984)

Sfarsitul lumii nu trebuie sa fie o dezamagire! De fapt, poate fi un amestec de slapstick, SF si tabara anilor ’80, care este exact ceea ce vei obtine in Night of the Comet . Dupa ce o cometa distruge omenirea, Valley Girls Reggie (Catherine Mary Stewart) si Sam Belmont (Kelli Maroney) lupta impotriva zombiilor canibali si a unui grup de oameni de stiinta rai. Acest film a devenit un clasic de cult in anii de la lansare si nu este greu de inteles de ce.

2. Drumul (2009)

Atat in ​​carte, cat si in film, cauza apocalipsei din The Road  este neclara. Dar oricum s-a intamplat, oamenii care au ramas sa cutreiera Pamantul se simt foarte  rau. 

Filmul urmareste un barbat si fiul sau in timp ce isi croiesc drumul spre mare. Poate fi un ceas dur, dar cartea este si mai brutala, mai ales avand in vedere scena care a fost prea extrema pentru taierea finala.

3. Copiii barbatilor (2006)

O multime de filme cu apocalipsa au un meteor care loveste Pamantul, arme nucleare care explodeaza sau inteligenta artificiala arunca o furie. Copiii barbatilor  imagineaza o lume in care femeile isi pierd capacitatea de a da nastere. Este o idee interesanta ca Alfonso Cuaron se transforma intr-un film unic de intuneric, dar plin de speranta.

4. 28 de zile mai tarziu (2002) si 28 de saptamani mai tarziu (2007)

28 de zile mai tarziu  a revitalizat aproape de unul singur genul zombi dupa epoca filmelor Mortii vii de George Romero  . Atat Dawn of the Dead de Zack Snyder, cat si Shaun of the Dead de  Edgar Wright   au aparut doar doi ani mai tarziu. 

Iar regizorul din  28 de zile mai tarziu , Danny Boyle, nici macar nu il considera un film cu zombi!

5. Eu sunt legenda (2007)

Filmul cu cel mai bun baiat din orice lume post-apocaliptica, Sam este cainele pe care-l doresti cand lucrurile merg spre sud.

7. Zombieland (2009) si Zombieland: Double Tap (2019)

Filmele cu zombi au revenit la moda cu 28 Days Later din 2002 , dar hype-ul tocmai incepea sa devina serios in timpul lansarii lui Zombieland . Un focar de zombi ar fi ingrozitor, dar Zombieland  ne reaminteste ca nu este cel mai rau scenariu de apocalipsa care s-ar putea intampla (atata timp cat exista Twinkies).

8. Franciza Living Dead (1968-2009)

Filmul care a inceput totul, Night of the Living Dead  a creat in esenta zombiul si a dat nastere unui intreg subgen de groaza care a devenit un element de baza in cultura pop.

Exista o multime de filme cu „morti vii” in titlu, dar cand spun franciza Mortii vii , ma refer in special la filmele lui George Romero:

– Night of the Living Dead (1968)
-Dawn of the Dead (1978)
-Day of the Dead (1985)
-Land of the Dead (2005)
-Diary of the Dead (2007)
-Survival of the Dead (2009)

9. Franciza Planet of the Apes (1968-2017)

Prima intrare este un film de la sfarsitul lumii despre care nu stii ca este un film de la sfarsitul lumii pana la sfarsitul filmului. 

Restul dintre ei sunt de asemenea grozavi, iar cea mai recenta trilogie a fost una dintre cele mai bune reporniri ale unei francize vechi.

10. WALL-E (2008)

Acesta este literalmente un film „sfarsitul lumii”, deoarece Pamantul este cel care se termina, nu umanitatea. WALL-E , din pacate, este probabil cel mai realist film de apocalipsa. Dar este si una dintre cele mai pline de speranta.

11. Franciza Mad Max (1979-2015)

Franciza lui George Miller incepe cu societatea care se clatina pe marginea distrugerii. De fapt, primul Mad Max  nu este post-apocaliptic – sau chiar cu adevarat apocaliptic. 

De-a lungul francizei, umanitatea se indeparteaza din ce in ce mai mult de sanatatea mentala. Dar, din fericire, la fel si piesele de set.

12. Shaun of the Dead (2004)

Dupa succesul sitcomului lor Spaced , Edgar Wright si Simon Pegg s-au orientat catre marele ecran intr-un film care le-a lansat ambele cariere mainstream. 

Shaun of the Dead   are loc chiar la inceputul unui focar de zombi si este inca unul dintre cele mai amuzante si mai creative filme de groaza vreodata.

13. Snowpiercer (2013)

Dupa ce planeta devine nelocuabila, ultima umanitate calatoreste la nesfarsit intr-un tren care da inconjurul planetei. Bogatii sunt in fata, iar clasa muncitoare infometata se inghesuie in masinile din coada. 

Este sumbru, deprimant si implica canibalism – cu alte cuvinte, este un film grozav de apocalipsa.

14. Franciza Jocurile Foamei (2012-2015)

La fel ca WALL-E , Jocurile Foamei  face o treaba neplacuta de a prezice cum va merge de fapt sfarsitul lumii. Diferenta este ca Jocurile Foamei  este mult mai aproape de starea actuala a lumii.

In WALL-E , abandonam Pamantul cand nu ne putem deranja sa-l reparam. In Jocurile Foamei , ei isi distrag atentia cu divertisment care vine in pretul suferintei altora. 

15. Ziua de dupa maine (2004)

Unul dintre „filmele despre dezastre” definitorii, The Day After Tomorrow  arata ca Pamantul se destrama dupa ani de incalzire globala. 

A fost regizat de un barbat specializat in filme de la capatul lumii: Roland Emmerich. Emmerich a regizat, de asemenea , 2012 , Ziua Independentei si Moonfall . 

16. Franciza Matrix (1999-2021)

Dupa ce umanitatea este invinsa de AI, suntem inserati intr-un program de calculator pentru a fi folositi ca baterii pentru masini. 

Un film revolutionar in care oamenii vorbeau despre orice, de la CGI pana la filozofie, The Matrix face ca sfarsitul lumii sa para doar inceputul.

17. Interstelar (2014)

Interstellar  se concentreaza pe ceea ce ar putea fi penultima generatie a umanitatii, incet-incet fara optiuni pe un Pamant pe moarte, daca nu se fac pasi radicali. 

Lucrurile incep destul de sumbru, dar Interstellar  se concentreaza pe ideea ca pasiunea copilareasca de care sunt capabili oamenii este cea care va salva lumea. Dupa cum spune personajul principal: 

„Obisnuiam sa ne uitam la cer si sa ne intrebam despre locul nostru in stele. Acum, doar privim in jos si ne facem griji pentru locul nostru in pamant.”

18. Blade Runner (1982) si Blade Runner 2049 (2017)

Nu se vorbeste prea multe despre razboiul nuclear in filmul Blade Runner si din motive intemeiate. 

Cartea pe care s-a bazat, Viseaza Androidii la oaie electrica? , are mult de-a face cu animalele reale versus cele false (deoarece majoritatea dintre cele reale au fost ucise de arme nucleare). Filmul nu este la fel de preocupat de subplotul animalului, asa ca vorbirea despre arme nucleare ar fi fost doar distragatoare.

Dar totusi, este canon ca lumea lui  Blade Runner  este plasata intr-o lume post-razboi nuclear. Atat originalul, cat si continuarea din 2017 sunt la fel de uimitoare de privit, pe cat sunt povesti profund emotionante despre ceea ce este real si ce este important pentru noi si daca sunt intotdeauna aceleasi lucruri.

19. Akira (1988)

Pentru inceput,  Akira  este unul dintre cele mai frumoase filme realizate vreodata. Amplasata in Neo-Tokyo, dupa un conflict global, este o poveste despre telekineza, o banda de motociclisti, efectele razboiului asupra copiilor si multe altele.

20. Acesta este sfarsitul (2013)

In timpul unei petreceri la casa lui James Franco, incepe rapirea si trimite lumea in framantari. Alaturi de  Shaun of the Dead  si Zombieland , este un film amuzant de sfarsit de lume, care nu se zgarieste cu efectele speciale.

Membrii distributiei principali joaca versiuni ale ei insisi in timp ce incearca sa supravietuiasca. Este cu usurinta una dintre cele mai bune spectacole de Jonah Hill vreodata, iar Channing Tatum are un cameo care este cel putin surprinzator.

21. Franciza Terminator (1984-2019)

In lumea The Terminator , lumea nu s-a incheiat inca, dar se va intampla prea curand. Skynet este in continuare substitutul de baza pentru AI necinstiti, care doreste sa extermine oamenii si este rolul cel mai emblematic al lui Arnold.

Articolul precedentChris Evert
Articolul următorFrank Stallone

Related Articles

Ultimele articole