Divortul – ceva la moda in ziua noastra

Divortul – ceva la moda in ziua noastra

Divortul a devenit un fenomen din ce in ce mai intalnit atat indivort strainatate, cat si in Romania. Daca in trecut numarul desfacerilor de casatorie era destul de mic, cuplurile gasind solutii sau resemnandu-se situatiei respective, acum, persoanele implicate intr-o astfel de relatie considera, probabil, ca viata este mult prea scurta pentru a suferi in tacere.
Chiar daca pare cea mai la indemana solutie, nu trebuie uitat faptul ca divortul poate lasa urme adanci in vietile celor doi soti: frica de esec si nereusirea inchegarii unei alte familii pe viitor, depresie, caderea in diverse vicii menite de a “atenua” durerea provocata, pierderea locului de munca etc.

Studiile ce au ca obiect divortul au semnalat faptul ca nici Romania nu a scapat de aceasta noua “moda”. Nu se stie foarte clar ce a dus la acest rezultat, cert este ca din anul 2000 numarul divorturilor pe rol a crescut din ce in ce mai mult, in 2007 inregistrandu-se 167 765 astfel de cazuri. Statististicile spun ca locuitorii Bucurestiului, Iasiului si Timisoarei sunt printre cei care lupta cel mai putin pentru pastrarea unei casnicii sau care se confrunta cu cele mai grave cauze ale divortului.

De asemenea, se pare ca printre cei ce divorteaza cel mai des se regasesc varstnicii si cei cu varsta cuprinsa intre 30-35 de ani.

Pentru a evita un astfel de eveniment traumatizant in viata oricarui om, trebuie analizate motivele ce duc la acest rezultat. Psihologii spun ca problemele nu apar peste noapte, ci, de regula, le poti sesiza inainte de casatorie. Din cauza dificultatilor de comunicare, la un moment dat rabufnesc fara a mai putea fi remediate.

Iata cele mai intalnite 10 cauze ale divortului. Poate ca si tu te-ai lovit uneori de ele, in mai mica sau mai mare masura. Asadar, acum este momentul sa iti analizezi relatia si sa nu lasi situatia sa scape de sub control.

1.Lipsa de comunicare.

Poate suna banal sau prea pompos, dar o comunicare defectuoasa duce deseori la divort. Odata ce ati inceput sa locuiti impreuna, sa aveti aceleasi preocupari casnice, sa va loviti de aceleasi probleme financiare, legate de copil etc, este normal sa apare si divergente. Daca nu stiti cum sa treceti peste aceste episoade izolate, iar unul dintre voi ramane cu frustrari sau nemultumiri, acestea se vor adanci in timp, ducand la ruperea relatiei. Comunicand cu celalalt, incercand sa afli ce anume l-a nemultumit, va lamuri orice neclaritate.

2.Violenta

Cea mai intalnita cauza in ceea ce ii priveste pe romani, violenta nu trebuie privita strict ca una fizica. Aceasta forma de agresiune poate lua diverse forme: violenta fizica, verbala, emotionala, psihologica etc. Daca in cazul celorlalte motive exista solutii viabile ce pot salva casnicia, in cazul violentei, este putin probabil ca un partener obisnuit sa loveasca, sa arunce cu vorbe grele sau sa santajeze, sa isi schimbe comportamentul. Ciudat este ca, in unele cazuri, astfel de manifestari au existat chiar inainte de casatorie, dar speranta ca situatia se va ameliora, a condus probabil la oficializarea relatiei.

3.Infidelitatea

Traim in secolul vitezei si, probabil, in cel al tuturor posibilitatilor. Ceea ce inseamna ca o alta iubire adevarata sau falsa poate rasari oricand. Infidelitatea poate veni ca o consecinta a lipsei de comunicare sau a altor probleme din cuplu sau poate fi rezultatul faptului ca unul dintre soti s-a casatorit fara sa iubeasca. La fel de bine, insa, nu trebuie sa ignoram faptul ca institutiei casatoriei nu i se mai acorda acelasi respect, ceea ce face ca partenerii sa se aventureze in diverse relatii de conjunctura, doar pentru ca situatia materiala le permite si, mai apoi, din diverse motive, ajung sa renunte la casatorie.

4.Dependenta de alcool

Cea mai frecventa consecinta a dependentei de alcool este violenta, dar nu este si singulara. Atunci cand unul dintre parteneri bea foarte mult deja nu mai este parte al acelui camin pentru ca nu se mai poate implica in viata de familie. Partenerul si copiii nu se pot baza pe el, existand riscul ca alte probleme sa apara: cel dependent de alcool sa se indatoreze prea mult, sa produca pagube altcuiva, sa vanda lucruri din casa doar pentru a-si cumpara alcool, sa-si piarda serviciul etc.

5.Diferentele de conceptii, de educatie sau de teluri

Un studiu recent a aratat faptul ca educatia similara este benefica, familiile in care cei doi parteneri au studii superioare rezistand mai mult. De altfel, atunci cand sotul si sotia evolueaza diferit, au alte asteptari de la viata si ajung sa aiba prieteni din cercuri mult diferite, ruptura este iminenta.

6.Lipsa de maturitate

Daca mariajul incepe la o varsta frageda, este posibil ca problemele ce apar pe parcurs sa fie prea mult pentru cei doi , iar acestia sa nu reuseasca sa le rezolve. Imaturitatea si orgoliul nu isi au locul atunci cand intemeiezi o familie, dar, uneori, varsta isi spune cuvantul si poate desparti doi oameni ce se iubesc foarte mult.

7.Incompatibilitatea sexuala

O coordonata importanta a oricarei relatii de iubire poate fi neglijata inainte de casatorie. Fie ca ajungi sa iti doresti altceva si viata sexuala nu te mai multumeste, fie ca dinainte nu era tocmai asa cum te asteptai, dar ai sperat in tacere ca va fi mai bine, intimitatea in cuplu este foarte importanta. In cazul in care nici aici comunicarea nu functioneaza, atunci divortul este din ce in ce mai aproape.

8.Interventia “inspirata” a parintilor sau a socrilor

Dupa casatorie, orice cuplu ar trebui sa se mute in casa proprie, fara a mai accepta ajutorul parintilor sau al socrilor. Si asta pentru ca aceasta etapa presupune in viata oricarui om o responsabilitate in plus si acomodarea cu un nou stil de viata. Prea multe sfaturi sau remarce mai mult sau mai putin binevoitoare din partea parintilor/ socrilor nu vor face altceva decat sa ingreuneze sarcina celor doi si sa creeze tensiune in cuplu.

9.Cand iubirea moare

Desi te casatoresti pentru o viata, cel putin in conceptia religioasa, se spune ca dragostea nu dureaza o vesnicie, ci… trei ani. Totusi, in realitate este un pic diferit, asa ca iubirea voastra ar putea sa nu se masoare in luni, dar sa aiba totusi, o finalitate. La acest rezultat conlucreaza mai multi factori, si, chiar daca schimbarea are loc de o singura parte, divortul este la fel de dureros.

10.Plecarea unuia dintre soti in strainatate

Am lasat la urma cel mai recent motiv invocat de cei care divorteaza. Plecarea in strainatate pentru studii, dar mai ales pentru a aduce noi venituri familiei, afecteaza in mod iremediabil relatia partenerilor, dar si modul de dezvoltare al copiilor. Instrainarea de cei dragi si golul ramas in urma unui sot sau parinte ce doreste sa se sacrifice in folosul familiei, nu pot fi trecute cu vederea, nici macar cu ajutorul unor sume mari de bani.


Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole