Avortul – afla cat de periculos este avortul

Avortul – afla cat de periculos este avortul

Ce este avortul ştim cu toţii: întreruperea voită, la cerere, a unei sarcini nedorite.
Aici nu ne vom referi la avorturile spontane, produse fără voia mamei, din motive medicale, ci doar la cele efectuate în deplină cunoştinţă de cauză.
Strădania noastră este motivată de dorinţa de a vă împărtăşi din experienţa acumulată în cadrul spitalelor de ginecologie, şi de a vă ajuta să evitaţi o suferinţă care poate lăsa cicatrici adânci atât în sufletele cât şi în trupurile voastre tinere.
Zilnic se efectuează avorturi în spitalele de ginecologie dar şi în cabinetele particulare şi ne este dat să vedem destul de des cazuri în care fete tinere, datorită unei hotărâri luate în mod pripit, ajung în imposibilitatea de a mai deveni vreodată mame. Astfel ele riscă să şi pericliteze viitorul, o familie, o căsnicie fericită.

A. Din punct de vedere medical avortul este o intervenţie chirurgicală, deci o operaţie, dar nu este una obişnuită, pe „câmp deschis” ci este o operaţie oarbă, bazată pe o tehnică specială. Tocmai din acest motiv, anume că medicul nu vede şi nu poate urmări cu ochii ceea ce efectuează cu mâna, se pot întâmpla incidente, adică există pericolul perforării uterului cu aparatura folosită, sau pot rămâne resturi, atât placentare cât şi ale produsului de concepţie, în uter, care provoacă nu rareori infecţii uterine şi duc apoi la cicatrici şi sterilitate (adică imposibilitatea de a mai menţine o viitoare sarcină). Dar cel mai mare pericol este ruptura uterină, urmată de o hemoragie masivă, care duce deseori la şoc hemoragic şi uneori chiar la moartea mamei.
Din experienţa îndelungată a medicilor dar şi a preoţilor precum şi din relatările făcute de mame care au avortat, putem înfăţişa aici multele consecinţe nefaste asupra psihicului. Sindromul post avort cuprinde toate aceste simptome care apar după avort, iar aici vom enumera câteva:
  tulburări de somn;
  tulburări în alimentaţie;
  tulburări afective;
  depresie;
  gânduri de sinucidere izvorâte din tristeţe, lipsă de speranţă, inutilitate;
  destrămarea relaţiilor interpersonale;
  sindromul „aniversării”;
  psihoze de scurtă durată;
  sentimentul de vinovăţie;
  sentimentul de nelinişte, se retrage frecvent în consumul de alcool sau/şi droguri;
  retrăirea avortului etc.


Doctorul Antun Lisec din Croaţia relatează despre consecinţele avorturilor asupra mamei, familiei, societăţii şi a personalului medical. Iată aşadar descrierea concisă pe care o face doctorul Lisec, arătându ne care sunt urmările întreruperii vieţii unui copil nenăscut:
1. Pierderea copilului. Fiecare copil este mai preţios decât orice bogăţie materială din lumea aceasta.
2. Urmările fizice asupra mamei (din care unele pot provoca moartea):
  leziunea colului uterin, perforaţia uterului, hemoragii, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale ale mamei, inflamaţia uterului, a trompelor, a pelvisului şi a întregii cavităţi abdominale, starea septică („otrăvirea sângelui”), tromboembolie (cheaguri de sânge care blochează vasele sanguine);
  obturarea trompelor uterine, sterilitate, hemoragii uterine neregulate, endometrioză, creşterea frecvenţei sarcinilor extrauterine, cicatrici şi îngustarea colului uterin, creşterea frecvenţei avorturilor „spontane”, predispoziţie la naşteri premature, prelungirea naşterii, dereglări în perioada a treia a naşterii, atonia uterului, izoimunizare, insuficienţa placentei.
3. Urmările psihice. Depresii, sentiment de vinovăţie, tristeţe, insomnii şi visuri grele, atacuri de anxietate, frustraţie, pierderea respectului faţă de sine, distrugerea psihicului propriu, apariţia răcelii emoţionale şi a pesimismului, pierderea motivaţiei, dereglări sexuale. Pot apare şi dereglări comunicaţionale cu alţi oameni precum şi cu partenerul de căsătorie şi cu copiii deja născuţi. Câteodată apar şi reacţii psihotice acute, reacţii schizofrenice, psihoză afectivă, depresie, pierderea memoriei, dificultăţi de concentrare, pierderea interesului pentru activităţile desfăşurate, predispoziţie pentru bolile de dependenţă, schimbări dramatice ale persoanei, predispoziţie pentru plâns. Dacă şi tatăl a participat la omorârea copilului, aceste urmări apar şi la el.
4. Urmări asupra familiei. Datorită urmărilor fizice sau psihice care apar la părinţi, apar evident dereglări ale relaţiilor dintre membrii familiei. Pierderea motivaţiei, „răceala” emoţională, dezamăgirile şi alte stări nevrotice sau psihotice cauzate de omor, simt şi copiii născuţi.
5. Urmări asupra societăţii. Societatea ar fi mult mai fericită dacă membrii ei nu ar fi răniţi de traumatismul uciderii copiilor nenăscuţi. Orice boală fizică sau psihică a indivizilor se reflectă asupra întregii societăţi. În afară de aceasta, uciderea copiilor nenăscuţi a dus la o scădere dramatică a natalităţii. Care poate fi viitorul pentru cei care renunţă la copii?
6. Urmările întreruperii vieţii copilului nenăscut asupra celor care au participat la îndeplinirea acestui act. Persoanele care au făcut această crimă, cum ar fi unii doctori, surori medicale sau farmacişti, sunt afectaţi de tulburările psihice deja enumerate. Toate acestea se răsfrâng negativ şi asupra familiilor lor, după cum recunosc ei înşişi.
7. Întreruperea vieţii unui copil nenăscut vine în contradicţie cu normele etice. Porunca lui Dumnezeu este: „Să nu ucizi!”. Această poruncă este întipărită în însăşi conştiinţa omului. Fiecare medic, înainte de a primi în mână diploma, a depus un jurământ public. Formularea de la Geneva a jurământului lui Hipocrate conţine următoarea expresie: „Voi respecta în mod absolut viaţa umană încă din momentul concepţiei sale… declar aceasta liber şi în deplină cunoştinţă de cauză, făcând apel la onoarea mea!”

O altă faţă mai puţin cunoscută a avortului este o nouă metodă folosită de către medicii ginecologi numită fertilizare in vitro (deşi pare paradoxal această metodă implică pe lângă fertilizare şi avortu). Această metodă a avut primul ei „succes” în anul 1978 la naşterea primului copil „născut în eprubetă”. Ce se întâmplă de fapt? Ovulele recoltate de la o mamă sterilă sunt introduse într un mediu chimic fertil (cu plasmă din cordonul ombilical). Fertilizarea lor se face cu spermatozoizi recoltaţi de la soţ sau de la un donator sau cu spermă congelată. Embrionii rezultaţi se aspiră cu un tub şi sunt transferaţi în cavitatea uterină a mamei purtătoare. O statistică realizată într o astfel de clinică, arată că din 118 sarcini chimic detectabile, doar 22,5% din sarcini au fost purtate până la termen. La mai mult de jumătate din paciente apar în primele 3 luni sângerări care de fapt sunt embrionii eliminaţi, deci avorturi. Proporţia de sarcini multiple creşte odată cu numărul embrionilor transferaţi, fiind în medie de 12%. Sarcinile extrauterine sunt în medie de 11%. S a constatat, de asemenea, o frecvenţă crescută a hipertensiunii arteriale asociată acestor sarcini. Această metodă poate genera şi boli grave la mame acceptoare (recent au fost comunicate 3 cazuri de SIDA în Australia).
În concluzie, fertilizarea in vitro nu poate fi moral acceptată dacă ea creează „extra embrioni” care sunt distruşi sau folosiţi pentru experimente medicale ori exploataţi comercial. Aceasta se datorează faptului că viaţa umană există din momentul concepţiei. Întrucât orice embrion posedă toate calităţile necesare pentru a deveni o fiinţă umană adultă, nu există nici un moment după zămislire în care embrionul poate fi considerat subiect pentru experimente sau alte proceduri care nu sunt permise în cazul unui copil născut (Dr. John Breck, Darul sacru al vieţii, p. 223).

B. Din punct de vedere religios sindromul post avort reprezintă acea mustrare a conştiinţei, datorită păcatului săvârşit. Vindecarea rănilor produse de acest mare păcat necesită pocăinţă, nerepetarea greşelii, iar apoi iertare prin Sfânta Taină a Spovedaniei şi Împărtăşaniei.
Avortul nu este altceva decât o crimă, adică uciderea unui suflet nevinovat care nu se poate apăra singur şi care, din păcate, nu este apărat nici de legile statului.
Gândiţi vă că noi toţi am avut acest drept de a ne naşte, mamele noastre ni l au dat. La rândul nostru şi noi suntem obligaţi să dăm acest drept copiilor noştri şi pentru nici un motiv din această lume nu suntem îndreptăţiţi să ucidem un copil pe care l am conceput.
Veţi spune poate că acest copil nu este încă format. Să ştiţi că nu este adevărat, deoarece din momentul fecundării, adică a unirii ovulului cu spermatozoidul, zigotul, adică embrionul este deja format şi însufleţit. Desigur, după cum afirmă Biserica, această însufleţire este o taină pe care numai Dumnezeu o ştie, dar argumentele le găsim şi ni le arată Biserica în Vechiul şi Noul Testament din Sfânta Scriptură, dar le găsim şi în scrierile Sfinţilor Părinţi. Iată câteva dintre ele: în primul rând este porunca dată de Dumnezeu tuturor creştinilor: „Să nu ucizi!” Nu ni se dă nici un motiv să credem că pot exista circumstanţe atenuante. Biserica spune clar că avortul este o crimă, deci un păcat de moarte: „Avem om din clipa zămislirii! Şi prin urmare avem ucidere de om oricând s ar face avortul” (Fericitul Epifanie Teodoropulos, Familiei ortodoxe – cu smerită dragoste).
Canonul 2 al Sfântului Vasile cel Mare, validat de Sinodul VI ecumenic şi în care se exprimă oficial şi autentic gândirea Bisericii, spune: „Cine îşi strică fătul prin meşteşugire suferă pedeapsa uciderii”, la fel şi canonul 8 al Marelui Vasile şi 91 al Sinodului V ecumenic privesc avortul ca pe un caz de faptă voită şi intenţionată şi de aceea fixează ca pedeapsă pentru făptaşi şi complici, pedeapsa cuvenită uciderii (idem).
Regretatul Părinte Ilie Cleopa, fost vieţuitor în Mănăstirea Sihăstria, ne spune:
«Toate păcatele sunt păcate, dar pruncuciderea (avortul) este mai mare decât toate. O femeie care a făcut un singur avort, este oprită de la Sfânta Împărtăşanie 20 de ani. Este ucidere de om.
Să nu mi spui mie, cum venise o femeie: „Da, părinte, dar era numai de o lună”. O lună? Auzi ce spun Sfinţii Părinţi? „Precum când tună şi fulgeră odată ai văzut lumina fulgerului, odată auzi tunetul aşa este şi zămislirea pruncului”. Dacă Dumnezeu vrea atunci să zămislească un copil, în aceeaşi clipă se zămisleşte şi trupul şi sufletul. În aceeaşi clipă. Şi dacă după împreunare ai încercat să împiedici naşterea şi să faci vreun avort, şi după un ceas după ce te ai împreunat, ucigaş de om eşti.
Ori ucizi omul de 30 de ani, ori îl ucizi la un ceas după ce s a zămislit, tot ucidere este, pentru că stai împotriva lui Dumnezeu, a Creatorului, care a scris la început, aţi văzut ce spune Scriptura: Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi l stăpâniţi.
Dumnezeu Atotcreatorul creează, cum zice proorocul: „Eu creez duhul omului în pântecele maicii lui”. Şi de aceea e o urgie mare pe poporul nostru român şi pe alte popoare; în Franţa, în Germania, în Anglia şi în America mai tare se practică avorturile, mai mare urgie, şi de aceea focul acesta când începe va arde fără cruţare toate popoarele lumii» (Ne vorbeşte Părintele Cleopa, vol. 11, 2001, p. 66).
În cartea Darul sacru al vieţii, scrisă de preotul ortodox doctor Pr. John Breck se pot găsi multe argumente împotriva avortului.
Este cunoscut că Biserica Ortodoxă sărbătoreşte zămislirea unor Sfinţi: Sfântul Ioan Botezătorul (25 septembrie), a Maicii Domnului (9 decembrie) şi a Însuşi Mântuitorului (25 martie).
Ce spune Biserica Catolică în legătură cu avortul? Opiniile legate de avort ale doctorului Antun Lisec din Croaţia, care este atât de cunoscut în ţara noastră datorită cursurilor pe care le a ţinut la U.B.B. Cluj Napoca, exprimă atitudinea fermă a Bisericii Catolice împotriva avortului, a contracepţiei, a sterilizării, inclusiv împotriva fertilizării in vitro. Aşadar şi Biserica Catolică condamnă cu vehemenţă avortul, chiar dacă acesta se face încă din momentul zămislirii.
Iată câteva argumente care arată adevărata faţă a avortului, care nu mai trebuie considerat o „rezolvare comodă” a unei sarcini nedorite.
Trebuie să aveţi tăria să spuneţi un nu hotărât oricărei persoane care încearcă să vă convingă că avortul este un lucru banal, o simplă operaţia care trece şi nu lasă nici o amprentă în conştiinţa voastră!

C. Date statistice. Mortalitate prin avort. Număr de avorturi efectuate în ţara noastră în diferite perioade.
  mortalitatea prin avort: în România în 20 de ani, când avortul nu era legalizat, analiza dinamicii mortalităţii prin avort, arată o creştere marcată, cu un ritm mediu anual de 2,7 la mie în aproape 30 de ani (1960 1989); mortalitatea prin avort a crescut de la 0, 17 la mie (în anul 1965) la 1,50 (în 1989) (Prof. Dr. Vasile Luca şi Dimitrie Nanu, Anticoncepţie. Anticoncepţionale, p. 66)
  numărul de avorturi din ţara noastră efectuate în perioada 1989 2000, deci după legalizarea avortului sunt în număr 11.000.000. Numai în anul 1990 s au efectuat un milion de avorturi în România. La nivelul judeţului Cluj, după statisticile din 1997 s au efectuat 3221 de avorturi.
– în Clinica de Obstetrică Ginecologie II Cluj, se efectuează în medie 4-5 avorturi pe zi (statistică rezultată în urma consilierilor făcute de noi în perioada 15 iulie – 1 octombrie).
  în cadrul consilierilor făcute de noi în Clinica de Obstetrică Ginecologie I Cluj (1 octombrie 2001 – 1 martie 2002), am constatat că se efectuează în medie 8 avorturi pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 2000 pe an. De aici rezultă că numărul avorturilor a crescut vertiginos iar din statistica făcută de noi, un procent de 15% sunt eleve şi studente!!!
Pe plan mondial, România continuă să fie în frunte în ceea ce priveşte avorturile, înregistrându se o rată de 3 avorturi la fiecare naştere vie.

Related Articles

1 COMENTARIU

  1. E groaznic sa avortezi si consecintele sunt groaznice! Nu stiu dak Dumnezeu ma va ierta sau nu,si nu stiu dak imi va darui bucuria de a naste, dar un lucru stiu, nu voi avea niciodata putere sa ma iert pt ce am fakut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole